Er din hjemmeside for langsom?

At lave en hjemmeside er i dag barneleg. Det er det bogstaveligt. Generationer af børn er vokset op med internettet som en selvfølge. Mange børn kan skrive lige så flydende i html end i almindelig skrift.

Der findes vildt mange tilbud om at lave gratis hjemmesider. Og internettet bugner med flotte skabeloner, design elementer, gratis billeder, ikoner, fonts, og meget mere. Alt dette gør at det at lave en hjemmeside ikke er sværere end at lave en kollage. Den slags kollager, hvor man klipper og klistrer billeder fra gamle tidsskrifter.

Flot er ikke nok

Du har sikkert selv oplevet det: du har fundet en webside med emner du virkelig brænder for. Men ak, når du vil åbne en ny tekst eller et interessant videoklip, så går der en halv time før du kommer videre. Langsomme hjemmesider er hamrende irriterende. Især når de ellers er interessante. Så bliver det meget frustrerende når du ikke kan komme videre.

Sagen er, det er ikke godt nok, bare at lave en flot hjemmeside. Den skal også være funktionel. Og den skal være hurtig nok til, at brugeroplevelsen ikke bliver til brugerfrustration. Går der flere sekunder, eller endnu længere, at skifte fra en side til den næste på din webside? Hvis ja, så har du brug for hastighedsoptimering

Hvad skyldes langsommeligheden?

Der kan være mange årsager når en webside reagerer langsom. En af de mest udbredte årsager er simpelthen fejl i koden. Alle moderne browsere kan klare en del fejlagtige koder. Men det det tager tid og gør websiden langsommere.

I gennemsnit bruger vi kun 2,17 minutter på en webside. Så tæller faktisk hvert sekund. Man har regnet ud at Amazon taber flere milliarder i salg for hvert unødvendigt sekund en webside bruger for at loade.

Andre årsager kan være en langsom webserver, eller for lidt båndbredde og/eller upload hastighed. Store datamængder, fx ved ikke komprimerede billeder eller videoklips gør din side også langsom.

Hvad kan hastighedsoptimering gøre?

Hastighedsoptimering går ud på at en ekspert kigger websiden efter i sømmene. Først skal problemerne findes og analyseres. Det er altid det første skridt med hastighedsoptimering af en webside. Bagefter skal der ryddes op i fejlene. Fejlagtig kode bliver rettet og billeder komprimeret optimalt.

Det er meget teknisk arbejde. Og der findes også mange tricks. Fx kan du med hjælp af hastighedsoptimering få en side til at prioritere hvad der skal indlæses først. De dele af siden brugeren kigger på skal indlæses først. Resten kan vente i baggrunden.

Hvis du har en webshop eller en anden form for kommerciel webside, kan det være en rigtig god ide med hastighedsoptimering.